• Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 27410 835 35
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη μορφή που βρίσκονται. Ποιες είναι οι κατηγορίες αυτές;

ΓΑΛΑ

Το γάλα θεωρείται τροφή με υψηλή διατροφική αξία, καθώς μάλιστα αποτελεί και την αποκλειστική πηγή διατροφής στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και φώσφορο και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Υπάρχουν πολλά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως το αγελαδινό, το οποίο αποτελεί και την επιλογή των περισσοτέρων, το κατσικίσιο και το πρόβειο. Το ποιο γάλα θα επιλέξει ο καθένας εξαρτάται από τις διατροφικές ανάγκες του αλλά και από τις γευστικές του προτιμήσεις.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το γιαούρτι προέρχεται από την πήξη του γάλακτος και παράγεται με γαλακτική ζύμωση από κάποιους μικροοργανισμούς. Στη δράση αυτών των μικροοργανισμών, οφείλονται και οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, συμβάλλοντας σημαντικά μεταξύ άλλων στην προαγωγή της σκελετικής υγείας. Το γιαούρτι, όπως και το γάλα, μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή και κατσικίσιο και ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας μπορεί να είναι παραδοσιακό ή στραγγισμένο ή επιδόρπιο γιαουρτιού. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το πόσιμο γιαούρτι, με τα ίδια διατροφικά οφέλη για την υγεία.

ΤΥΡΙ

Το τυρί αποτελεί επίσης γαλακτοκομικό προϊόν και παρασκευάζεται από το γάλα. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες τυριών ανάλογα με το είδος του γάλακτος που προέρχονται (αγελαδινό, πρόβειο κλπ), τον τρόπο και το χρόνο ωρίμανσης αλλά και την υγρασία που περιέχουν και διαχωρίζονται σε πολύ σκληρά, σκληρά τυριά, ημίσκληρα και μαλακά. Συνήθως τα μαλακά τυριά (όπως, ανθότυρο, μανούρι, cottage cheese) περιέχουν λιγότερα λιπαρά, ενώ τα σκληρά κίτρινα τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο.