• Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 27410 835 35
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Είναι το γιαούρτι τρόφιμο με αντικαρκινικές ιδιότητες;

Το γιαούρτι αποτελεί τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία και έχει συσχετιστεί με πολυάριθμες ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο ρόλος του θεωρείται πολύτιμος όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Το γιαούρτι παρασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος και παράγεται με γαλακτική ζύμωση από τα καλοήθη βακτήρια Lactobacillus Bulgaricus και Streptococcus Termophillus. Στη δράση αυτών των μικροοργανισμών, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι ευεργετικές του ιδιότητες, για αυτό και πρέπει όταν καταναλωθεί το γιαούρτι οι μικροοργανισμοί αυτοί να είναι ζωντανοί και σε αφθονία.

Αποτελέσματα πολλών ερευνών φαίνεται να καταλήγουν ότι το γιαούρτι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και η συχνή του κατανάλωση μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο σύμμαχο κατά του καρκίνου. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες πιθανόν οφείλονται στη δράση των βακτηρίων που παράγονται κατά τη ζύμωση αλλά και στο γεγονός ότι  το γιαούρτι ενισχύει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.  Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D3 έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού έναντι των ασθενειών και τα βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα του εντέρου. Συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς το βακτήριο Lactobacillus που περιέχει, εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.

Ακόμη ένας λόγος λοιπόν το γιαούρτι  να καταναλώνεται καθημερινά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

 

TIPS

1. Συστάσεις για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Η εγκυμοσύνη και η περίοδος του θηλασμού αποτελούν περιόδους για τις γυναίκες με αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις περιόδους οι γυναίκες να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή ποιοτικά και ποσοτικά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά.

Ένα από τα θρεπτικά συστατικά , του οποίου η πρόσληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική στις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας των οστών της γυναίκας αλλά και για την ομαλή ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου. Για αυτό και οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι αυξημένες. Την κύρια πηγή ασβεστίου από τη διατροφή αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για αυτό και οι συστάσεις για την κατανάλωση τους σύμφωνα με τον Εθνικό διατροφικό οδηγό, διαμορφώνονται ως εξής:

 

  • Στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συστήνεται να καταναλώνουν 2 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
  • Στις γυναίκες που είναι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες, λόγω των αυξημένων αναγκών συστήνεται να καταναλώνουν 3 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά από το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Σύσταση κατά την αναπαραγωγική ηλικία

Σύσταση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

(1ο, 2ο 3ο τρίμηνο )

Σύσταση κατά τη διάρκεια της γαλουχίας

(1ο και 2ο εξάμηνο) 

2 μερίδες/ημέρα

+ 1 μερίδα/ ημέρα

+ 1 μερίδα/ ημέρα

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Πρέπει να αποφεύγονται μη παστεριωμένα προϊόντα (πχ μη τυποποιημένα γαλακτοκομικά)
  • Πρέπει να αποφεύγονται μαλακά τυριά (πχ μπλε τυρί ή τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα)
  • Τα τυριά αυτά μπορούν να καταναλώνονται μόνο αν είναι πλήρως μαγειρεμένα.
  • Καλό θα ήταν να αφαιρείτε την εξωτερική από όλα τα τυριά πριν τα καταναλώσετε.
  • Στην περίοδο της γαλουχίας μπορείτε να καταναλώνεται όλα τα ήδη τυριών κανονικά.

 

 

2. Η σημασία των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ανάπτυξη των παιδιών και συστάσεις για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην παιδική ηλικία.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται η απαραίτητη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων. Αφενός, για την απόκτηση υγιών και γερών οστών και δοντιών αλλά και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων σκελετικών παθήσεων αργότερα. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως βιταμίνες Α και D , φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό οδηγό:

  • Συστήνεται τα παιδιά να καταναλώνουν γάλα/ή και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά .
  • Τα παιδιά από 2 ετών και άνω, μπορούν να καταναλώνουν πλήρη ή ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά ( γάλα και γιαούρτι με 1,5%-2% λιπαρά).
  • Προτιμήστε να δίνεται στα παιδιά σας τυριά που είναι εκ φύσεως χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι ( όπως ανθότυρο, κατίκι).
  • Τα παιδιά ηλικίας 1-2 ετών πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά (με περιεκτικότητα 3,5% λιπαρά) 
  • Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συστήνεται να είναι:

 

 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Παιδιά 1-2 ετών

 Παιδιά 2-3 ετών

Παιδιά 4-8 ετών

Παιδιά 9-13 ετών

Παιδιά 14-18 ετών

2 μερίδες/

ημέρα

 2 μερίδες/

ημέρα

 2-3 μερίδες/

ημέρα

 3-4 μερίδες/

ημέρα

 3-4 μερίδες/

ημέρα

 

1 μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ισοδυναμεί με:

  • 1 ποτήρι γάλα 250ml
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γραμμάρια
  • 1 κομμάτι σκληρό τυρί 30 γραμμάρια
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί 60 γραμμάρια  
  • 1 φέτα τυρί του τοστ 30 γραμ

 

3.  Συστάσεις για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην 3η ηλικία.

 

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ σημαντική σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τόσο γιατί περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά κυρίως επειδή το ασβέστιο και η βιταμίνη D που περιέχουν συντελεί στη διατήρηση της οστικής υγείας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλει στη μείωση του ρυθμού απώλειας του ασβεστίου από τα οστά, που παρατηρείται με την πάροδο της ηλικίας, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της οστεοπόρωσης.

Οι συστάσεις για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σύμφωνα με τον Εθνικό διατροφικό οδηγό, διαμορφώνονται ως εξής:

 

  • Σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, λόγω των αυξημένων αναγκών συστήνεται να καταναλώνουν 3 μερίδες από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά.
  • Καλό θα ήταν να επιλέγονται ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5% -2% λιπαρά) και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά αν έχετε χαμηλό βάρος ή αν πρέπει να καταναλώνεται παραπάνω θερμίδες, λόγω κακής θρέψης κλπ.

1 μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ισοδυναμεί με:

  • 1 ποτήρι γάλα 250ml
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γραμμάρια
  • 1 κομμάτι σκληρό τυρί 30 γραμμάρια
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί 60 γραμμάρια  
  • 1 φέτα τυρί του τοστ 30 γραμμάρια