Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν συσχετιστεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
- Περιέχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες και λίπη. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού στον οργανισμό, αλλά και την επούλωση φθαρμένων ιστών.
- Είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το γάλα, το γιαούρτι και το πόσιμο γιαούρτι αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές βιοδιαθέσιμου ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% του προσλαμβανόμενου ασβεστίου από τη διατροφή. Λόγω του ασβεστίου που περιέχουν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα:
- Προάγουν την ανάπτυξη υγιών οστών και δοντιών στην παιδική και εφηβική ηλικία.
- Συντελούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων σκελετικών παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες.
- Βοηθάνε στη διαδικασία πήξης του αίματος.
- Φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης και άλλων χρόνιων νοσημάτων όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Σχετίζονται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας, καθώς φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
- Περιέχουν φώσφορο, ένα μέταλλο που μαζί με το ασβέστιο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη υγειών οστών.
- Το γιαούρτι και το πόσιμο γιαούρτι περιέχουν σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα (ανάλογα το προϊόν) προβιοτικά μικροοργανισμών.
- Είναι καλές πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D. Η βιταμίνη A παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση, στην ανάπτυξη των οστών και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Περιέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη και βιταμίνη B12 και ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.